Jom Pergi Melaman...(^0^)/

Sunday, 10 April 2011

Buat Tali Kaki..

Cerita tentang tali kaki nie, Sebenarnya 10 tahun lepas aku dah belajar buat tali kaki nie..tapi oleh kerana lame beno x praktis dah jd ingat2 lupe..So bile dah main terkukur balik nie kn buat la balik..sebelom tu nak practise nie kn la pakai tali murah..nk pakai tali mahal nanti, kot lupe nt membazir je..Perh 3 hari jugak nak ingat balik..naik give up dah mulenye..Dah berapa set tali buang je..


cuba..cuba..dan cuba lagi..

Naik sakit dah jari nie..keras dah jari..yang aku ingat mule2 je..pastu main belasah je. tapi nampak mcm betul je teknik nie...Sambil buat tali kaki nie teringat aku time first time main Terkukur nie..Time tu aku sekolah menengah, tingkatan satu kot..mule2 ajar denak aku yg 1st. Waktu tu tali kaki aku buatan sendiri (xde kili..terbelit2..)..main ikat je..pancang pakai paku..chetok buat pakai jaring besi..racik buat sendiri (hentam je..xde kili 8..buat bulat je..tangsi pancing murah). yela time tu xde duit..tp minat punye pasal g jgk pikat. Pendek kan cerita aku pon tahan pikat aku kt 1 laman..tunggu punya tunggu x bunyi2 pikat, tapi bh pon x bunyi..time tu tgh hari.. Aku pon bosan perut pon lapar time tu, selamba je aku tinggal pikat kt laman g balik mkn nasi..Pastu aku g balik tmpat laman tu..brushh3..5-6 ekor BH terbang dari laman..dalam hati..fuh kena nie..tgk2..x lekat pon..racik abis putus..pikat aku pulak lembik..teruk kn belasah..bulu dh nk togel..mulut herot..perh ganaz jgk kn belasah..berdiri pon x larat..aku bungkus n masuk sangkar..3 hari x makan..last died..Kesian betul kn belasah sampai x boleh makan pikat aku..sedih betul aku time tu..semenjak dari tu aku pon belajar teknik2 mikat dengan betul..sebelom hentam je..boleh pulajk main tinggal2 ha3..moral of the story..Jangan malu bertanya pd org yang lebih berpengalaman..


Pelapik
 Balik semula buat tali kaki nie..Mate pon dah ngantok, pekena kopi-0 1 cawan..terus segar..sambung balik..pelapik pon dah nak siap..

50%

80% Siap..
Tali pelapik dah siap..Tinggal nak anyam..yang nie lagi 1 aku ilang ingatan..Hentam2 jela..anyam..x betul..lerai..anyam x betul lerai..last2..jadi jgk..he3..

Yes Siap..




Dah ingat teknik..1...2...3..he3...Apa pon bile tgk betul2 byk lagi yang x kemas..Ah biala..x nmpak jelas..

Completed
Oleh kerana pakai tali murah..nk ikat kt sngkr layang nt cepat berbulu..ingat nk buat tanda burung sedap je kt dalam ladung..
 * p/s-Hanya sekadar berkongsi n tambah isi my Blog..bukan utk menunjuk2..Org lain punya lagi cun dari nie..Sekian....zzzzZZZZZZzzz....\(*_*)/


3 comments:

  1. bang...
    tolong la awak ne..
    nak belajar bikin tali kaki..
    step by step nya macam mana..
    salam
    jaka

    ReplyDelete
  2. salam bang,
    saya pun nak tumpang belajar buat tali kaki sulam bunga ni
    bolehlah ajar saya ya...

    ReplyDelete
  3. Bro jangan la kemut.... seni warisan elok diperturunkan pada yang berminat.Buat la demo step by step dan upload ke youtube

    ReplyDelete